pondelok 16. januára 2023

POLENÉ ŠTVORCE - AKO SI UĽAHČIŤ ICH OREZANIE NA PRESNÚ MIERU

 HST - alebo po našom polené štvorce šijem rada, dá sa z nich vykúzliť množstvo vzorov, dajú sa na ne využiť zbytky. 

Ja ich vždy šijem o trošku väčšie ako je potrebné, aby som ich mohla zarezať na správnu veľkosť, ale to zarezávanie ma niekedy privádzalo do zúfalstva. Keď som priložila uhlopriečku na pravítku na tú na ušitom bločku, dosť často sa mi stávalo, že som ju nevedela udržať presne a trošku sa mi to pohlo. To ma strašne hnevalo. Je dostať kúpiť pravítko BLOCK LOCK na polené štovrce (nedávno Monika Kolejová doporučovala pravítko na letiace husy tejto značky). Pravítko má taký zárez, ktorý sa zaprie do zažehlenej uhlopriečky na ušitom bločku a nepohne sa vám. Aj som rozmýšlala, že si ho kúpim, ale cca 35€ + poštovné za pravítko cca 6x6 inch nie je až tak málo peňazí. 

polené štvorce ušité z trojuholníkov z dokončeného quiltu

Ale aj pri obyčajnom pravítku existuje spôsob ako si pomôcť. Videla som to niekde na nete, a rozhodla sa to vyskúšať a funguje to. Od toho času to robím len týmto spôsobom. 


A čo k tomu potrebujeme? Ako vidíte na fotke, nič zvláštne, iba štvorcové pravítko a washi pásku.  A čo teraz? Na rubovú stranu pravítka(tá bude položená na látke)nalepíme presne na uhlopriečku washi pásku v 3-4 vrstvách. Treba si dať záležať a nalepiť ju naozaj presne. Washi páska v niekoľkých vrstvách nám nasimuluje zarážku, ktorá za zarazí o zažehlený šev a nepohne sa.........Pri lepení washi pásky dávajte pozor, na ktorú stranu uhlopriečky ju nalepíte, aby ste nedopadli ako ja, že bola práve naopak..........



A teraz už môžeme veselo orezávať.  Uhlopriečku zarazíte o zažehlený šev a orežete. 


Ak máte otáčaciu podložku, nemusíte pravítko ani dvíhať, otočíte podložku, pravítko popri zažehlenom šve posuniete dole a orežete z druhej strany.


A hotovo, máme krásne orezaný polený štvorec. 


Snáď som niektorú z Vás inšpirovala a tie ktoré to vyskúšajte, dajte mi vedieť, či to bolo pre Vás užitočné.

Pekný deň

Jana



2 komentáre:

Moje milé virtuálne priateľky a návštevníčky blogu, ďakujem za návštevu blogu a milé komentáre.
Vždy ste u mňa vítané a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu
Jana

Milé vituálne priateľky a návštevníčky , ďakujem za Vaše zastavenie sa na mojom blogu a za milé komentáre. Teším sa na Vašu ďalšiu návštevu a Vaše komentáre