pondelok 3. októbra 2016

ŠTART MINISÉRIE O PATKÁCH K ŠIJACIEMU STROJU A GIVEAWAY


Keď som si pred veľa, veľa rokmi  kupovala svoj prvý šijací stroj, vôbec ma nezaujímalo či má okrem základnej pätky a pätky na zips v príslušenstve aj nejaké iné. V tom čase som jednoducho chcela od stroja, aby šil a bol na elektrický pohon. Teraz sa len pousmejem, keď si spomeniem na to, ako mi predavačka vysvetľovala, ako sa navíja spodná niť na cievku a ja som sa jej pýtala, že k čomu mi to bude dobré, pretože to asi nikdy nepoužijem. Tento stroj má už asi 30 rokov, dlhé roky som ho nevytiahla, lebo som vôbec nešila a aj napriek tomu, že je funkčný a pred cca 3 rokmi prešiel generálkou, dopriala som mu zaslúžený odpočinok a hovie si pekne v kúte mojej pracovničky.

Pri kúpe svojho druhého stroja, Bernette Milan 92c,  boli už moje nároky o niečo vyššie, pred kúpou som hľadala pomoc  na webe, čo iní preferujú pri kúpe šijacieho stroja,  ale tiež som nevedela, čo presne budem od stroja  chcieť ja, nakoľko som nemala presne vyhranené, čo budem šiť. Z deviatich pätiek, ktore boli v základnej výbave zostalo 6 nepoužitých. Nie preto, že by som ich nechcela používať, ale preto, že som riadne nevedela čo s nimi.


Až časom som zistila, aký potenciál sa skrýva v širokom sortimente pätiek, ktorý výrobcovia ponúkajú  a ako vedia usnadniť a uľahčiť našu prácu a produktom nášho snaženia dodajú profesionálny vzhľad.


Ale potrebuje každá z náš všetky tie špeciálne pätky, ktoré sú k dispozícii na trhu? Myslím, že profi krajčírka bude mať vo svojej zbierke pätku na skryté zipsy, tá čo šije patchwork, nedá dopustiť na patchworkovú pätku, tá ktorá šije veľa z kože, či koženky sa už určite nebude chcieť zaobísť bez teflonovej pätky. A tak si každá z nás musí sama zvážiť, či dokúpiť špeciálnu pätku, alebo si pomôcť iným spôsobom, nakoľko danú techniku šitia, či druh materiálu nepoužíva tak často.


Z mojej pomaly sa rozrastajúcej zbierky Vám v nasledujúcich týždňoch predstavím 5 pätiek,ktoré používam najčastejšie. Budem predstavovať pätky k šijaciemu stroju Bernina, ktorý vlastním cca 1/2 roka. Tie Vaše pätky môžu mať iné označenie, alebo  iný systém uchytenia, ale čo sa týka pätky ako takej,  sú pomerne rovnaké.  Začneme s patchworkovou pätkou č. #57 a #97.


Na čo vlastne potrebujeme patchworkovú pätku? Pri patchworku, aj keď to znie bláznivo, sa látky rozstrihajú na malé kúsky, aby sa následne spolu skombinovali a pozošívali. Presne si pamätám, keď som si kupovala stroj Bernette, pani v predajni sa ma pýtala, či budem aj quiltovať,  nechápavo som na ňu pozerala  a spýtala sa, že prečo by som sa  mala nad takým niečím pri kúpe stroja zamýšlať. Predsa keď ušijem jednu deku, ďalšiu už nepotrebujem.  Dnes sa tomu len zasmejem, pretože patchwork je závislosť.  Je veľa vzorov, techník, ktoré  sú pre mňa výzvou.  Ja by som celý čas šila najradšej len quilty. A niektorý to robia.

Zdroj:http://crazymomquilts.blogspot.sk . Amanda z crazy mom quilts ušila 91 quiltov pre vlastnú potrebu. Bláznivé, však?

V patchworku ide o precíznost. Vo svete patchworku je jednotná miera odševku a to presne 1/4 palca(inch). Nech šijete akýkoľvek vzor, odševok je vždy 1/4 palca. A ak sa blok skladá z mnohých malých dielkov, o to dôležitejšia je presnosť, aby blok nakoniec vyzeral tak, ako má.

Zdroj: http://www.redpepperquilts.com/ Rita šije úžasné, farebné quilty, pozostávajúce takmer vždy z malých dielikov a rada sa chodím na jej blog inšpirovať 

Patchworková pätka, (na obrázku patworková pätka #97) nám pomáha udržať presne túto šírku odševku. Od ihly nastavenej presne na stred k pravej a ľavej  hrane pätky je vždy 1/4 palca t.j. 6 mm. 








Ak vedieme látku pri  vonkajšej hrane pätky, dosiahneme mieru odševku 1/4 palca. To je presná miera odševku v patchworkovom svete.  

Ak vedieme látku pri  vnútornej strane pätky, dosiahneme mieru odševku 1/8 palca. Tento rozmer odševku  sa využíva naozaj zriedkavo, ale občas na neho natrafíme. 



Okrem toho má pätka ešte aj ďalšie veľmi užitočné značky



Na stranách má pätka 3 zárezy, všetky v odstupe 1/4 palca. Keď sa podľa nich orientujeme, docielime vo výsledku perfektné rohy. 


Šijeme presne po značku



Nadvihneme pätku, látku otočíme a pokračujeme, presne 1/4 palca od kraja látky a to vždy, keď sa držíme značiek na pätke.Je to vynikajúci pomocník pri našívaní lemu na deky, atď...... 
Spolu s pätkou #97 je dodávaný vodič, ktorý sa upevní k šijaciemu stroju a pomáha držať steh na látke presne 1/4 palca od kraja látky, t.j. presne na vonkajšej hrane pätky. Ak viem, že budem šiť deku a pätku nebudem dávať dolu, tak použijem pätku #97 aj s vodičom, inak som lenivá vodič dávať hore a dole.


V praxi však najviac využívam pätku č. #57, je koncipovaná hlavne pre patchworkárskych  začiatočníkov, na strane má malú vodiacu lištu, ktorá pomáha precízne viesť látku. 
Teraz už viem viesť steh rovno, avšak vodiaca lišta mi dovoľuje šiť rýchlejšie a precízne. Kto hodiny zošíva patchworkové bloky, ocení túto malú pomoc.   


Ak chce niekto len vyskúšať,  či sa mu patchworkovanie páči, nemusí si hneď  kupovať patchworkovú pätku, aj keď tá je už snáď v základnej výbave každého šijacieho stroja. Pre vyskúšanie, či patchwork bude moja šálka kávy, sa dá orientovať podľa značiek na stehovej doštičke, či nalepením maliarskej alebo washi pásky v správnom odstupe od ihly na stroj, alebo navlečením gumy na rameno stroja, samozrejme tiež v správnom odstupe.  

Ak sa však  niekomu patchwork zapáči a bude sa mu chcieť venovať, či už viac, alebo menej , tomu odporúčam patchworkovú pätku. Výsledok bude krajší a hlavne precíznejší. 

Ku  mnou predstaveným pätkám nájdete videa na stránkach Berniny. Video k patchorkovej pätke nájdete tu .


V každom diely tejto minisérie o pätkách k šijaciemu stroju vylosujem  z komentárov k danej časti miniseriálu jednu z Vás, ktorá obdrží odo mňa nejakú drobnosť. 
Výhrou bude vždy niečo z mojej naškrečkovanej zásoby látok, niečo z kovovej galantérie,
atď. Losovanie sa uskutoční na 7. deň od zverejnenia príspevku. 





11 komentárov:

  1. Janka, super zhrnutie o pw pätke, ja najviac využívam pw pätku č. 37 - bez vodiča, nenahraditeľnou pomocou pre mňa sú zárezy na pätke... teším sa na ďalší diel minisérie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jéj som rada, že som tento článok našla! Používam patku s vodičom. Čo som netušila, je pomoc so zárezmi. Hneď som išla skontrolovať, či aj moja ich má a MÁ :-) Vďaka!!!! Teším sa na ďalší diel.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bezva článek.PW patku používám kromě základní patky snad nejčastěji.Mám sice Pfaffinku,ale systém je podobný,místo zážezů mám červené linky .K dalším oblíbeným patkám patří u mě otevřená patka(vidím,kde šiju ) a obyčejná zipová patka.Patce na skryté zipy nějak nemůžu přijít na chuť ,ale možná jsem ten systém nepochopila.Kráčející patku nepotřebuju,protože mám u Pfaffky IDT systém.Používám ho skoro pořád.Těším se na další díly a zdravím,Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak na tento seriál o patkach se moc těším. Já jsem zatím patchwork ještě nikdy nešila, láká mě to, ale bojím se toho, že vše musí sedět na mm. Ale teď jsem se dozvěděla spoustu informací, tak se možná konečně do nějakého patchwork výrobku taky dám. Jsem zvědavá, jaká bude další patka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Janka, úžasne napísané! Nemám patku s vodičom a možno aj preto sa bojím patchworku veď tam presnosť musí byť :-) Teším sa na ďalší diel.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super, tak jsem zase o něco chytřejší :-). K čemu jsou značky na pw patce jsem dodnes netušila. Snad mne omlouvá, že jsem naprostý začátečník. Děkuju za vysvětlení a těším se na další rady,jak využít patky k šicímu stroji.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jani super článek, jsem moc ráda, že jste si stim dala práci a už se moc těším na pokračování. Jitka latkyaklubicka.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonymný9:27 PM

    Super článek:) Krásně vysvětlené, ukázané...Děkuji za srozumitelný výklad:) Gábina

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jej, kdybych tohle vysvětlení měla v době, kdy jsem s PW začínala. Výborně, výborně, výborně!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý den, krásně napsané. Mám JUKI HZL G-110, patku s vodičem mám též, s PW pomaloučku začínám, učím se. Za článek děkuji a těším se na další :)

    OdpovedaťOdstrániť

Moje milé virtuálne priateľky a návštevníčky blogu, ďakujem za návštevu blogu a milé komentáre.
Vždy ste u mňa vítané a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu
Jana

Milé vituálne priateľky a návštevníčky , ďakujem za Vaše zastavenie sa na mojom blogu a za milé komentáre. Teším sa na Vašu ďalšiu návštevu a Vaše komentáre