nedeľa 30. októbra 2016

2. DIEL MINISÉRIE O PATKÁCH K ŚIJACIEMU STROJU - TEFLÓNOVÁ PATKA Č.52D

V 2. časti miniseriálu o pätkách k šijaciemu stroju sa budem venovať teflónovej pätke. U Berniny sa táto pätka v  preklade síce volá "pätka s kĺzavým spodkom pätky" a musím povedať, že aj napriek tomu, že nemčina je pre mňa takmer ako rodný jazyk a čítam bez problémov nemecké knihy, preložiť presne názov tejto pätky -Nähfuss mit Gleitsohle - mi dalo riadne zabrať a aj preklad "kĺzavá pätka je riadne pritiahnutý za vlasy. U nás je zvykom tento druh pätky nazývať "teflónová" a tak ju budem volať aj ja.


Pätka má u Berniny označenie 52D. Je totožná so základnou pätkou, avšak nemá metalickú optiku. V ponuke je aj teflónová pätka pre našívanie zipsov......... je na mojom zozname pätiek, ktoré by som chcela, ale má čas.....

Na pár miestach vidieť, že pätka je používaná...... ale svoj účel plní. Video k tejto pätke si môžete pozrieť na  stránkach Berniny (tu)

Hlavne u tých z Vás, ktoré šijete kabelky, je to určite jedna z najpoužívanejších pätiek. U mňa to nie je inak a to kabelky veľmi nešijem. Tento druh pätky má v ponuke každý lepší výrobca šijacích strojov.

Ale na čo vlastne potrebujeme teflónovú pätku?... Vyzerá presne ako základná pätka, nemá  však metalickú optiku, ale je so špeciálnym poťahom.

Tento špeciálny poťah nám zabezpečí  zošitie  materiálov , po ktorej základná pätka nekĺže, ale brzdí.

To je napr. v prípade koženky, kože, fólie, laminovanej bavlny...... Látku zospodu posúvajú zúbky podávača, tzv. transportér, ale ak sa pätka nekĺže po látke, látku to brzdí a výsledkom je veľa drobnučkých stehov, ktoré môžu látku vyslovene perforovať.  Ak máme však stehy viditeľné, chceme, aby vyzerali pekne. A práve tu nám pomôže teflónova pätka, ktorá je špeciálne upravená  povlakom, ktorý nám zabezpečí, aby pätka na povrchoch ako je koža, koženka, laminovaná bavlna, fólia kĺzala. Povlak je pravdepodobne niečo na spôsob povlaku na teflónovej panvici...... aj keď mne sa podarilo aj na tej priškvariť volské oko.......:-)))
Vidíte rozdiel medzi stehmi na koženke a na látke?....... nastavenie stroja som nemenila, šila som obyčajnou základnou pätkou, avšak na koženke sú stehy o dosť menšie

Tu som teflónovou pätkou na látku prišívala obyčajnú fóliu na pečenie.......To že je fólia trošku stiahnutá je zámer....

Kto však pracuje málo s takými materiálmi, môže si pomôcť aj inými spôsobmi. Napr. tak, že medzi látku, koženku a základnú pätku vloží papier na pečenie a predĺži  steh. Na konci sa papier vytrhne. Nevýhodou je, že nie je dobre vidieť, kde šijeme.
Tento spôsob je skutočne len z núdze cnosť, cez papier nie je presne vidieť kde presne sa šije, ale ak niekto šije naozaj len príležitostne, a bude pri šití naozaj pozorný, splní aj táto metóda svoj účel


Ďalším trikom je nalepiť na základnú pätku "Tesa" lepiacu pásku alebo "Washi pásku".  Na koži to ešte stále nie je ono, ale na laminovanej bavlne to funguje dobre.

Kým som si zaobstarala teflónovú pätku, tak na laminovanej bavlne to pre mňa bol top spôsob, ako mať pekný steh

A na koniec spôsob, ktorý ma naučila Bellet a to je namazať koženku krémom alebo olejom. Trošku krému alebo oleja rozotrieť vatovým tampónom v miestach kde budeme šiť. Pätka sa potom lepšie kĺže po povrchu koženky.  Natreté miesto treba potom poriadne zotrieť a prípadne je najlepšie celý diel z koženky pretrieť, aby sa nám koženka neleskla len v okolí stehu.

Ten kto však často šije s vyššie vymenovanými materiálmi, tomu možno teflónovú pätku len odporučiť. Teflónová pätka šije normálne aj na bavlne, ak napr. zošívate koženku s bavlnou.


V tejto časti vylosujem opäť jeden z komentárov a jeho autorka, resp. autor, obdrží tento balíček.

2xFQ, 10 ks štipcov, 2x magnet na našívanie, stuha


Prajem Vám pekný deň


Jana

4 komentáre:

  1. Přiznám se, že teflonovou patku mám, ale moc jsme se neskamaradily. Většinou jsem koženku šila kráčecí patkou, ta teflonová mi neudělala takovou službu. O oleji jsem u Ivanky už četla ,ale zatím jsem neměla odvahu, ale už to musím zkusit :) Tyhle tvoje články mě fakt baví. Těším se na další.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teflónovú patku veru nemám. Koženku šijem patkou s valčekom alebo, ako aj píšeš, koženku mažem :-) Teším sa na ďalší diel!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, poprosím ozvi sa mi aby sme sa dohodli, kam ti poslať balíček
      ďakujem Jana

      Odstrániť
  3. Ahoj Jani, Tvůj seriál o patkách mě zaujal. Stále je se co učit. ;-)Teflonovou patku nemám, také podle Bellet jsem koženku malinko namastila a opravdu to šilo lépe. Ještě vyzkouším kráčející patku, jak píše Tereskita. Měj se fajn a už se těším, co dalšího vymyslíš. Dáša :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Moje milé virtuálne priateľky a návštevníčky blogu, ďakujem za návštevu blogu a milé komentáre.
Vždy ste u mňa vítané a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu
Jana

Milé vituálne priateľky a návštevníčky , ďakujem za Vaše zastavenie sa na mojom blogu a za milé komentáre. Teším sa na Vašu ďalšiu návštevu a Vaše komentáre