piatok 5. augusta 2022

KOĽKO BY MAL STÁŤ QUILT?

 Koľko by mal stáť quilt?...... Touto otázkou sa zaoberám už dosť dlho, pozerala som sa na dostupných slovenských a českých portáloch a našla som aj lacné aj drahé. Tak vlastne koľko by mal taký quilt stáť?

Patchwork a quiltovanie je krásne, naplňujúce hoby, vzniká Vám pod rukami vlastne umelecké dielo, ktoré je jedinečné, lebo ušiť 2x úplne taký istý quilt je takmer nemožné. Ale je to aj drahé hoby. Thomas Knauer na jednej zo svojich prednášok na QuiltCon povedal, že quiltovanie je hoby pre dámy zo strednej vrstvy, ktoré si môžu dovoliť kupovať drahé látky a všetok ten šnik-šnak okolo. Takže áno, patchwork a quiltovanie je hoby, ktorému keď prepadnete,  ide do peňazí.  Ale predsa je na svete toľko záľub, ktoré sú taktiež finančne náročné, tak prečo píšem práve o tomto? Pretože som tak ako mnohé a mnohí tejto záľube tiež prepadla a aj preto, že som sa často stretla s tým, že  niekto videl moju prácu a hneď sa pýtal: "jej to je krásne, ušiješ aj mne? " a keď došlo na lámanie chleba a ja som povedala cenu, čo by mal taký quilt stáť, tak v očiach som videla veľké otázniky: "prečo by to malo toľko stáť?. veď sú to len kusky látok pozošívane dohromady, a predsa je to jej záľuba, čo je potom na tom také drahé? "


Tak si skúme cvične zrátať čo by mal stáť jeden quilt na príklade toho, čo som šila ako posledný pre kamarátku, je to stredne veľký quilt cca 160x200 cm, s jednoduchým vzorom. 


1. Látky na vrchnú  časť  - cca  6,5 bm    á 12,5€  =   81,25€

2. Návod (môže a nemusí byť)                              =      9,00€

3. Látka na zadnú časť     - cca 4 bm        á 10 €    =    40,00€

4. Látka na lem deky - cca 60 cm             á 12,5€  =     7,50€

5. Vatelín (tu som použila bavlne  

     ný vatelín v šírke 228 cm)   1,8 bm     á  16,50€ =   29,70€

6. Nite na zošívanie a prequiltovanie                             12,00€

---------------------------------------------------------------------------

Spolu                                                                              179,45€

A to som len na cene materiálu, ešte som tam nezarátala opotrebovanie stroja, (sú stroje ktoré stoja 150€ a sú stroje, ktoré majú hodnotu oajzdeného auta, ale aj stroje, ktoré stoja ako nové malé auto), pomôcky (už len náhradné kolečko do rezača stojí 4€), elektrickú energiu a to najdôležtejšie, svoju prácu. Koľko mi trvá ušiť taký quilt? Úprimne, nikdy som to nepočítala na hodiny. Tento má jednoduchý vzor, takže počítajme  cca  40 hodín (vrátane vybratia vzoru a látok, rezania, žehlenia, šitia a tie čo šijú patchwork vedia, že prvé dve trvajú najdlšie.....:-), a zase žehlenie,  zošitie spodnej látky, spojenie všetkých 3 vrstiev, quiltovanie-prešívanie, našitie lemu). Čím ma quilt zložitejší vzor, tým viac času je potrebného na jeho ušitie. 

Určite vyvstane otázka, prečo som kupovala takú drahú látku, veď je možné kúpiť aj za 5-6€. Áno je to možné, ale riadim sa pravidlom, vždy si kúp to najkvalitnejšie, čo si za svoje peniaze môžeš dovoliť. A kvalitná bavlnená látka, kvalitný vatelín, kvalitná niť majú svoju cenu. 

Takže hotovému quiltu som venovala 40 hodín x  8€ (neviem presne aká je priemerná hodiná mzda na SVK, tak som vychádzala z dostupných informácii za minulý rok), čiže moja práca na quilte je v hodnote 320,00€.

A teraz si namodelujme, že sa týmto živým a hotový quilt je výrobkom ktorý chcem predať napr. v nejakom spriaznenom obchode, kde ho vystavia. Existuje taká čarovná formulka, ktorá hovorí, že cena ručne vyrobených výrobkov na ďalší predaj obchodníkovi sa vypočíta ako dvojnásobok vstupných nákladov a práce  a obchodník si predajnú cenu stanoví ako dvojnásobok toho, čo za výrobok zaplatil. 

Takže by to vyzeralo nasledovne: 

(179,45+320)x2 = 998,90€ - by bola cena, za ktorú ho predám obchodníkovi

998,90x2 = 1997,80€ - to by bola cena pre konečného spotrebiteľa. Takmer nemožné aby si to niekto kúpil. 


Ako je potom možné, že na predajných portáloch sa predávajú quilty za  100€, 150€, občas vidieť aj niečo drahšie. Z čoho sú tie quilty ušité, nezapočítajú si svoju prácu?.... Nie je to potom degradovanie práce tých, ktoré sa šitím živia a musia si platiť z tohto príjmu nielen všetky náklady, ale aj dane, zdravotné poistenie atď. 


Na Slovensku a v Čechách neexistuje trh s quiltami. Mnoho ľudí ani nevie, že čo to je. Na rozdiel od Ameriky, kde sa quilty často dedia z jednej generácie na druhú, kde je často quilt považovaný za jeden z najdrahších darov. 

Nerada by som šitie patchworku a quiltovanie porovnávala s inými remeselnými zamestaniami, pretože pre mňa je skôr umením. Prečo si mnohí myslia, že hodnotu quiltu tvorí len vstupný materiál? Lebo quilterky ich práca baví a prináša im radosť?.... Keď si zavolám maliara nech mi vymaluje byt, tak tiež mu zaplatím len za farby a štetce, však jeho práca ho baví?.....Alebo máte v práci lepšie zaplatený ten čas, ktorý trávite úkonmi, do ktorých sa Vám nechce a ktoré Vám neprinášajú radosť?


Aj ako lajk je potrebné uznať, že zarábať si na chlieb šitím a vydávaním návodov na šitie,  je ťažké.

Quilt je luxusný výrobok, ale je to luxusný výrobok, ktorý nás môže sprevádzať našim životom desiatky rokov, môže ďalej sprevádzať naše deti. Mnohí si každé 2 roky kúpia nový telefón za 700,800, aj 1000€, kúpia si pred  Vianocami nové vianočné ozdoby, aj keď tie z predchádzajúceho roku sú stále ako nové, kúpia nový vianočný veniec za 50-60€, ale gúľajú očami pri detskom quilte za 125€, ktorý ich dieťa sprevádza celé jeho detstvo.  


Asi by mali byť patchwork a quiltovanie zaradené medzi umenie, aby ľudia boli ochotní zaplatiť za quilty ich skutočnú cenu. 


Tak som sa nejak rozpísala, ale dlho má táto téma zamestnávala, tak som sa chcela podeliť s mojimi myšlienkami. 

Rada si prečítam vaše názory, skúsenosti. 


Pekný víkend 


Jana



               

 

                                 


2 komentáre:

  1. Anonymný3:57 PM

    Milá Jano, také mne napadla tato myšlenka. Nemám sice tolik zkušeností, abych si dovolila prodávat své quilty, ale partner říká proč ne, jaký je důvod. Důvod přesně jak píšeš, vstupy jsou drahé a dnes všichni očekávají slevičky to je cesta do pekla. Proto své dílka věnuji blízkým lidem, ale nevím zda si uvědomují kolik umu, odhodlání za tím je. Prozatím šiju pro svou potěchu z díla a darování. S rostoucími cenami asi brzy nebudu moci v této dovednosti pokračova, leda by došlo v původním použití patchworku, šít se zbytků neopotřebovaných zbytků, které by ještě zahřály a sloužily k odívání. To nechci ani domyslet. U nás materiál vyjde 5 000Kč až 6 000 Kč k tomu náklady, já neprošívám tak plus 2 000 Kč a práci jako záliba. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný2:49 PM

    Plně souhlasím. Mám stejnou zkušenost a také tvořím pouze jako dárky svým nejmilejším. Vím, že ani oni si mnohdy neuvědomují cenu a hodnotu dárků .

    OdpovedaťOdstrániť

Moje milé virtuálne priateľky a návštevníčky blogu, ďakujem za návštevu blogu a milé komentáre.
Vždy ste u mňa vítané a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu
Jana

Milé vituálne priateľky a návštevníčky , ďakujem za Vaše zastavenie sa na mojom blogu a za milé komentáre. Teším sa na Vašu ďalšiu návštevu a Vaše komentáre