nedeľa 5. novembra 2017

Nástenný quilt

Počas čakania na quilt, ktorý mi prešíva Monika Vágnerová a ktorý je určený pre synovca k 10. narodeninám, som sa nechcela púšťať do ničoho veľkého. Ale vzhľadom k tomu, že Vianoce sa nezadržateľne blížia, som sa rozhodla ušiť niečo malé vianočné. Už dlhšie som chcela vyskúšať ušiť menší nástenný quilt a tak som si čakanie na balík od Moniky skrátila ušitím úplne jednoduchého vianočného quiltu. Počas šitia som jednotlivé časti aj nafotila, aj keď niečo jednoduchšie ako tento quiltík asi ani nie je......






Na quilt som použila ako podkladovú látku Grunge Basic Composition 360 od Moda Fabrics a Scrap bag vianočný opäť od Mody. Okrem toho som potrebovala ešte pavučinku a samozrejme nite, látku na lem a bavlnku na vyšívanie.

Na pavučinku som si kružítkom nakreslila 20 kruhov s priemerom 3 inch, prižehlila na pavučinku a vystrihla.
Tak tu máme tých krásavcov, z každého dekóru mám po 2 kruhy.

Teraz si pripravíme podkladovú látku. Tá moja je 70x70 cm. Látku som preložila po  výške na polovicu a vyžehlila, tak aby preklad tvoril ostrú hranu, ktorá bola pre mňa následne vodítkom. Látku som si rozložila na stôl a od všetkých okrajov som si namerala 1 inch a urobila si čiary.
Od vrchného okraja(čiary, ktorú som si nakreslila fixou) som odmerala 3,5 inch. Takýchto riadkov potrebujeme spolu šesť. Z farebných kruhov podlepených pavučinkou stiahneme ochranný papier a začneme ich rozkladať na podkladovú látku. Prvý kruh som preložila a prišpendlila do prvého nakresleného riadku(stred kruhu a preložená zažehlená hrana na podkladovej látke spolu lícovali). Do druhé radu som prišpendlila ďalšie 3 kruhy, vo vzdialenosti 0,5inch od seba.A takto som pokračovala ďalej, až k poslednému riadku, kde išiel posledný kruh a ten zase pekne na stred ako ten úplne prvý.

Dúfam, že fotka napovie viac, ako to čo som hore napísala.......

 Podkladovú látku si prenesieme na žehliacu dosku a kruhy prižehlíme k látke a prišijeme ich Vami preferovaným stehom, ja som použila aplikačný rebríkový steh. Tie čo šijú radšej podhrnuté aplikácie, musia strihnúť kruhy väčšie, aby mali čo podhrnúť, resp. zvolia menší rozmer podkladovej látky. 
A tu už mám kruhy prišité aplikačným stehom.

Top som následne vyžehlila. Do spodnej časti som sa snažila niečo vyšiť, ale nie je to moja silná stránka.  Do sendviču som použila vatelín 180g a prešila husto vo vodorovných radách, niekde som to videla a veľmi sa mi to páčilo. Nie je to vhodné prešívanie na vankúše alebo deky, nakoľko hotový produkt zostane pomerne pevný. A tento spôsob prešívania je veľkým žrútom nite. A nakoniec som miniquilt olemovala a zo zadnej strany som spolu s lemom prišila trojuhlníky (štvorce preložené napoly po diagonále)z látky na zavesenie quiltu na stenu. Tentokrát som skúšala lemovať podľa návodu Janky Dohnálovej a asi už nebudem lemovať inak.
A ešte raz malý nástenný quilt.


Prajem Vám krásny deň

Jana

7 komentárov:

  1. Moc pěkné. V jednoduchosti je krása.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Jani .... krásná práce .... a super nááápad .... Jsi borka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díky Miluš, od teba tú bosorku beriem ako lichôtku......:-)

      Odstrániť
  4. veľmi pekné, jednoduché a elegantné zároveň

    OdpovedaťOdstrániť

Moje milé virtuálne priateľky a návštevníčky blogu, ďakujem za návštevu blogu a milé komentáre.
Vždy ste u mňa vítané a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu
Jana

Milé vituálne priateľky a návštevníčky , ďakujem za Vaše zastavenie sa na mojom blogu a za milé komentáre. Teším sa na Vašu ďalšiu návštevu a Vaše komentáre