nedeľa 9. októbra 2016

SÚ ROZDIELY MEDZI NIŤAMI? A PREČO JE PRE MŇA AURIFIL JEDNIČKA




Tak ako asi každá, ktorá si rada sadá k svojmu šijaciemu stroju, som si za obdobie od mojich šijacích začiatkov až doteraz vytvorila zbierku rôznych nití. Nielen čo sa týka farebnej škály ale aj rôznych značiek. Od tých najlacnejších až po tie "drahé".


Časť mojej zbierky. Kúpila som veľa niťí, ktoré vôbec nepoužívam, pretože nie som s nimi spokojná.
V takmer každej knihe o patchworku, ktoré vlastním a ktoré sú prevážne v angličtine, je takmer vždy veta, ktorá v slovenskom preklade znamená asi nasledovné: "Kúp si látky a  výbavu na šitie v čo najvyššej kvalite,ktorú si môžeš dovoliť."

Pri látkach som sa už naučila, že je dobré investovať do dobrej kvality. Asi každej z nás vyhŕknu do očí slzy, ak  z práčky vyberie  quilt, do ktorého investovala niekoľko desiatok hodín práce a deka je zafarbená červenou látkou, ktorá bola kúpená v textile za rohom. Vtedy si určite spomenie na vetu: "nie som až taká bohatá, aby som kupovala lacné veci".

Pri kovovej galantérii, zipsoch, gombíkoch, som zatial nezistila rozdiel v kvalite, medzi lacnými a drahými, takže tu siahnem vždy po lacnejšej alternatíve. Avšak čo sa týka nití, som presvedčená, že kvalitná niť je lepšou voľbou.

Pri farbách nití som dosť vyberavá, mám rada, ak farba nite korešponduje čo najviac s farbou látky, hlavne keď je ju vidieť. Moja zbierka pozostáva z no name nití kúpených v galantérke, ktorú mám najbližišie, kde 1 špulka s cca 500 m návinom stojí cca 1,00€, z nití značky Gueterman (200 m - cca 2€, 500 m -cca 3,50€), zopár návinov nití značky Mettler (150 m -2,00€). Najčastejšie som siahala po značke Guetermann. Farebná paleta je široká, polyesterové vlákno pevné a farebne stále. Ale pri praní sa polyesterová niť chová trochu inak ako bavlnená látka, ktorú sme niťou zošívali. Bavlnená látka sa zráža, kým polyesterová niť nie. V patchworku sa preto odporúča bavlnená niť, ktorá má vlastnosti rovnaké s bavlnenou látkou.


S niťami od Guetermana som bola a aj stále som, vo všeobecnosti spokojná, ostatné ma veľmi nepresvedčili. Práve lacné nite sú nepravidelné pradené a sú vyrábané z krátkych bavlnených vlákien. Ak sa na ne poriadne pozrieme, a stačí si zobrať lupu, tak sú ako keby rozstrapkané a nie sú pevné, ľahko sa trhajú. Niekto si urobil tú prácu tu a pozrel sa na rôzne značky nití pod mikroskopom.


Veľmi rada pozerám americké blogy o šití (nemôžem s čistým svedomím napísať, že ich čítam, pretože by to nezodpovedalo úplne realite, moje znalosti angličtiny nie sú na takej úrovni, aby som bez problémov niečo prečítala), kde  som viac či menej čítala o značke AURIFIL a ako si práve túto značku mnohí nevedia vynachváliť. Síce som to so záujmom registrovala a prebehla očami, ale trvalo pomerne dlho, kým som k jednej z mála mojich objednávok v USA prihodila aj jednu špulku Aurifilky. Akosi som si nevedela predstaviť, že keď som aj predtým kúpila kvalitné nite, môže byť ešte niečo lepšie.

Americký on line obchod s látkami Hawthorne Threads má Aurifil tiež vo svojej stálej ponuke

Keď som spotrebovala špulku, ktorú som objednala na skúšku, tak som vedela, že vždy keď budem môcť, kúpim práve Aurifil a pripájam sa k nadšencom, ktorí túto niť používajú a spievajú ódy na jej kvalitu.
Táto niť, vyrábaná z egyptskej bavlny, ktorá je považovaná za najkvalitnejšiu na svete, je jednoducho vynikajúca. Egyptská bavlna má dlhé vlákna a výrobky z nej sú lesklejšie, mäkšie a  pevnejšie ako výrobky, napr. nite, ktoré sú pradené z krátkych vlákien. Takýmto nitiam nechýba len lesk a pevnosť, ale púšťajú aj veľa jemných chĺkov a šijací stroj je potrebné čistiť a mazať omnoho častejšie.


Čo najviac oceňujem na Aurifil nitiach je ich krásny hodvábny lesk, pevnosť nite, ktorú môžem len potvrdiť. Ešte sa mi nestalo, že by mi na niečom, čo som zošívala Aufilkou povolil steh..... a to som minula už asi 4 špulky bielej nite a nejaké tie farebné.

Aurifil vyrába nite v rôznych hrúbkach.  Hrúbka sa dá rozpoznať aj podľa farby špulky.

50w - oranžová špulka, je najtenšia niť, vhodná na šitie a quiltovanie. Ak ňou šijete patchwork, sú spoje plochejšie. Neviem ani ako to presne napísať, treba vyskúšať. Bellet často vraví, že zošité diely vyžehlíme a tým sa zapustí niť do látky. Podľa mňa to aurifilka robí bezkonkurenčne. Hlavne pri zošívaní maličkých dielikov je dôležité, aby všetko sedelo tip top, aby výsledok bol taký, aký si predstavujeme.

40w - zelená špulka, je už o niečo málo hrubšia niť. Je vhodná na strojové quiltovanie a na strojovú výšivku.

28w - šedá špulka,  je vhodná na ozdobné stehy a na strojové quiltovanie, ak má pri ňom vyniknúť niť a tiež je vhodná aj na ručné quiltovanie

12w - červená špulka, je určená hlavne na ručné quitovanie, ale nemám žiadne osobné skúsenosti.


Nakoľko je Aurifil určený prevážne pre quilterov a spracovateľov bavlnených látok, kooperuje Aurifil s mnohými designérmi bavlnených látok a a vydávajú k ich kolekciám látok tzv. kity. V malom kite je 10 špulok a 200m s niťami, ktoré korešpondujú s farbami látok danej kolekci, vo veľkom je 12 špulok á 1300 m.



Aurufilbox k látkam od Tula Pink. Krásne však? Tá farebnosť je neuveriteľná.

A teraz k tomu hlavnému. V Európe dostanete Aurifil kúpiť lacnejšie ako v USA. Je to ale logické, Aurifil je taliansky výrobca nití.  Keď som si objednávala v USA prvú špulku a videla cenu $ 10,95/1 špulka, dlho som váhala či vôbec niť objednať, ale moja zvedavosť bola väčšia, ako snaha ušetriť nejaké to €.

Kde na Slovensku alebo v Českej republike kúpiť Aurifil?.... Jediný zdroj, ktorý mám na Slovensku, je obchod s látkami Zebrapatchwork (v ČR  som nenašla žiadneho predajcu). 1 špulka v hrúbke 50w a návinom 1300 m stojí u Denisky € 8,50. Farebná škála nie je príliš široká, ale dá sa vybrať. A cena?.... možno sa Vám zdá vysoká, ale ak si to rozpočítate, tak 500 m Aurifilu je v cene cca 3,30€. Tak isto stojí návin Guetermann sulky, avšak polyesterová niť, Guetermann bavlnená niť v 300 m návine stojí tiež 3,30€, čiže je skoro raz tak drahá.

Navštíviť Zebrapatchwork sa oplatí nielen pre nite Aurifil, ale aj pre široký výber amerických bavlnených látok, pomôcok na patchwork, široký výber bavlnených háčkovacích priadzi, príjemnú atmosféru, ale hlavne pre milú, ústretovú a vždy ochotnú majiteľku Denisku. 
 Druhý zdroj, ktorý občas využívam je patchworkový obchod Stoffsalat v Nemecku. Greta sa snaží vo svojom obchodíku držať všetkých cca 260 farieb nití, ktoré Aurifil vyrába, takže farebná paleta je fakt široká.  Tu stojí síce 1 špulka 9,00€, avšak je možnosť objednať si box s 12 špulkami za 90€, kde si môžete namiešať farby aké chcete, 1 špulka tak stojí € 7,50. Cenu Vám však navýši poštovné, ktoré je od objednávky v hodnote 80€ - 18€. Oplatí sa tak kúpiť naraz minimálne 2 boxy, kedy Vás 1 cievka stojí aj s poštovným € 8,25. Viem, 200€ naraz nie je malý peniaz, ale ak sa spojí viacej dievčat a namiešajú si farby v boxoch, tak sa to oplatí. Čím viac sa objedná tým je cena lepšia. Je otázne, či by nebola cena o niečo lepšia, ak by ste nechceli plastový box. Ja som to neskúšala, pretože box je, aspoň z môjho pohľadu praktický.


Aurufil box z obchodu Stoffsalat

A tu niekde by som skončila svoje ospevovanie Aurifilu. Možno sa pýtate, prečo vôbec som napísala tento príspevok. Nie, nie som  zaplatená Aurifilom, aby som príspevok napísala  a zverejnila. Príspevok som napísala, preto, lebo sama som presvedčená o kvalite týchto nití a vo svojom príspevku zdielam len svoje osobné skúsenosti s niťami, ktoré som doteraz vyskúšala. Nakoľko zdielam nadšenie Aurifilom, bola by som veľmi rada, keby som mohla kedykoľvek zavítať napríklad k Deniske do Zebry, kúpiť si Aurifil niť, bez toho, aby som musela robiť kompromisy pri výbere farby nite či hrúbke, alebo keby som našla aspoň základnú ponuku Aurifilku v ktorejkoľvek  lepšej galantérke.

Prajem všetkým pekný deň

Jana

8 komentárov:

  1. Opět skvělý článek, tuto značku nití vůbec neznám. Ten box nití korespondujici k těm látkám Tula je prostě božský, ta barevnost neskutečná.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opět skvělý článek, tuto značku nití vůbec neznám. Ten box nití korespondujici k těm látkám Tula je prostě božský, ta barevnost neskutečná.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc děkuji za článek :-) Mám podobnou zkušenost s "guetermankami". Pro mě jsou top, jen také nejsou moc k dostání v mé blízkosti a vybírat barvu přes internet je složité. 1 aurifilku jsem si nechala dovézt loni z ameriky a zatím si ji šetřím na nějaký lepší projekt. Jsem ještě ve fázi učení patchworku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, myslím, že budeš s aurifilkou spokojná...... pre mňa je naozaj top....
      Jana

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  4. Moc hezky zpracovaný článek, díky za předání zkušeností.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Díky moc za článek.Aurifilkami se už dlouho kochám na netu,ale jelikož nejsou u nás k sehnání a k objednávání z ciziny (včetně Slovenska) jsem se zatím nedokopala,tak je můj obdiv pouze virtuální.Z nití,které jsem vyzkoušela,se mi na ruční quiltování nejvíc osvědčily bavlněné nitě Güttermann,jinak používám nitě od Madeiry.Mají velkou škálu barev.Síla od 120-40-35-30-12-6-4. Polyester,bavlna,vlna,umělé hedvábí,metalické,melírované.A jsou k sehnání v ČR.Přiznám se,že šiju i bavlnu nejčastěji polyesterovými Aerifilkami,zatím jsem neměla problém ani při šití ani při žehlení.Mettlerky mi nějak nesedí a ostatní nitě už nepoužívám dávno.A sním o hedvábí.Třeba se někdo do prodeje Aurifilek pustí i v ČR,doufám.Moc zdravím,Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, máš dobrý blog. Fakt zaujímavý♥ Pridaj si moduly na pravej lište, aby si Ťa ostatné baby mohli jedným klikom pridať do obľúbených. Nájdeš to v "Rozloženie" zroluj nižšie a tam na pravej lište je "pridať modul gadget" ... mnoho zdaru v tvorbe a písaní blogu prajem

    OdpovedaťOdstrániť

Moje milé virtuálne priateľky a návštevníčky blogu, ďakujem za návštevu blogu a milé komentáre.
Vždy ste u mňa vítané a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu
Jana

Milé vituálne priateľky a návštevníčky , ďakujem za Vaše zastavenie sa na mojom blogu a za milé komentáre. Teším sa na Vašu ďalšiu návštevu a Vaše komentáre